Adli Psikolojiyi Nereden Bileyim?

Adli Psikoloji Stajı | Resul Nacar

C: Bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

R: Ben Resul Nacar. Balıkesir Üniversitesi Psikoloji bölümü 4. sınıf öğrencisiyim, Hataylıyım. Öğrencilik hayatımda 2 yıl Balıkesir Üniversitesi Psikoloji topluluğunun yönetim kurulu üyeliğini yaptım. Daha sonra 3.sınıfta da görevimi bıraktım. Ardından Genç Psikologlar Meclisi’nde çeşitli kademelerde görevler yaptım. En son olarak da şuan yönetim kurulundayım. Otizmli Bireylerin ve Down Sendromlu çocukların olduğu bir yerde 1 yıl boyunca staj yaptım ve şimdi ara verdim. Şu an memleketimdeyim ve başka bir staj için buraya geldim ama seneye orada devam edeceğim çünkü orayla artık bir gönül bağımız oluştu diyebilirim. Orada staj yaparken yarı dönem de İstanbul’da bir buçuk aydan fazla bir zamanım olmuştu. Bu sürede de İstanbul Anadolu Adliyesinde staj yaptım. Şuanda da son olarak Hatay’da tarımla ilgilenen ve alanında ilk üçte olan bir şirkette staj yapmaya başladım. Kısaca kendimden bu şekilde bahsedebilirim.

C:Adli Psikolojiden bize kısaca bahseder misiniz? Sizin bu alana yönelme sebebiniz neydi?

R: Adli Psikolojinin APA (Amerikan Psikologlar Derneği)’da ki tanımı; medeniyet, hukuk ve ceza hukukunun psikoloji bilimine uyarlanmasıyla oluşan bir alan, şeklindedir. İlgi alanları ise medeni hukuk, velayet davaları, boşanma davalarıdır. Ceza hukuku suça sürüklenen, suçun mağduru ve suça tanık olan çocukları kapsıyor. Bu yüzden de adli psikologlara, adli bilimlerin ve psikoloji bilimlerinin birleştiği noktaların uzmanlarıdır diyebiliriz kısaca. Benim bu alana yönelme sebebim ise bu alanda staj yapan arkadaşlarım oldu ve her eşit ağırlık öğrencisi gibi benim de hukuka da bir ilgim vardı. Daha sonra psikolojiye yöneldim ve bu bölümü iyi ki seçmişim, çok da severek okuyor ve işimi severek yapıyorum. Şimdi biliyorsunuz APA’ya göre 54 alt alanımız var. Bu alt alan da bildiğiniz gibi Türkiye’de çok yok. Birçok fazla alt alanımız var ama Türkiye’de çok fazla alt alan bilinmiyor ne yazık ki. Ben de bilindik olanlarda staj yapmaya çalışıyorum. Endüstri ve Örgüt Psikolojisine şuan yeni başladım. Gelişim Psikolojisinden de staj yaptım. Klinik Psikoloji alanında da seneye için kendime bir yer buldum ve orada staj yapacağım. Adli Psikoloji alanında da yapmak istedim. Benim amacım aslında bütün alt alanları tanıyıp sonrasında kendime en yakın gördüğüm ve en yapabileceğimi düşündüğüm alanı, her gün işe giderken “yine mi işe gideceğim!” demeyeceğim bir alanı seçmekti diyebilirim…

C: Stajınızı nerede yaptınız? Staj bulma süreciniz boyunca neler yaşadınız, bu süreçten bize biraz bahsedebilir misiniz?

R: Bu süreçte neler yaşadığıma gelirsek eğer, gerçekten de dediğimiz gibi Adli Psikoloji alanında staj yapmak gerçekten çok zor çünkü görev yaptıkları yerler cezaevleri ve adli tıp laboratuvarları. Bu yerlerde psikologlar, adliyelerde doktorlarla ve hukukçularla beraber görev yapıyorlar. Ben stajımı Anadolu Adliyesinde yaptım. Staj bulma sürecinde zorlandım mı diye sorarsanız evet kesinlikle zorlandım. İlk önce Balıkesir’de bir adliyeye gittim. Oradaki psikologlarla görüşme şansım oldu. Orada kaldığım süreç boyunca bir psikologla tanışmıştım ve onunla biraz konuşma fırsatı yakalamıştım. Ona bu alanda staj yapmak istediğimi söylediğimde beni bir arkadaşına yönlendirdi ve sonrasında İstanbul’da onun yanına gittim. Sonuç olarak benim için kesinlikle kolay bir süreç olmadı diyebilirim. Gerçekten staj bulmak için çabaladığım bir dönemdi. Balıkesir’deki bütün Adli Psikologların yanlarına gidip konuştuğunuzda onların yönlendirmeleri ile çabalayıp ancak staj bulabiliyorsunuz ve gerçekten de bayağı çabalamanız gerekiyor. Bu süreç sonucunda da böyle bir fırsat yakalamıştım ben de diyebilirim sizlere, zaten İstanbul’da da arkadaşlarım daha öncesinden staj yapmışlardı. Onların da referansı oldu tabii ki. Referans da çok önemli oluyor bu konularda. Aslında en önemli şey de bu referans kısmı diyebilirim. Staj bulma süresinde referanslar çok önemli bir rol oynuyor, bunu da söylemeden geçmeyeyim.

C: Adli psikoloji çok kapsamlı olmakla birlikte birçok farklı çalışma alanına da sahip. Staj süreciniz boyunca sizin hangi alt alanları deneyimleme şansınız oldu.
R: Bahsettiğim şey tam olarak buydu aslında. Şöyle ki adliyede iki tane yer bulunmakta. Bunlardan biri aile mahkemeleri, bir diğeri de çocuk mahkemeleri. Benim ikisini de deneyimleme şansım oldu. Adliyede psikologların olduğu bir bölüm var, bizler de oraya gidiyoruz. Burada bulunan çocuklar suça sürüklenen çocuklar, suçun mağduru olan ve suça tanık olan çocuklar şeklinde ayrılıyor diyebilirim kısaca. Çocuklarla çalışan psikologlar ve aile mahkemeleri ile çalışan psikologlar var. Aile mahkemelerinde psikologlar boşanma ve velayet davaları üzerinde çalışıyorlar. Çocuklarda çok daha sıkıntılı ve etkili şeyler olabildiği için orada pek fazla staj yapma imkânı bulamıyoruz ne yazık ki. Ancak aile mahkemelerinde aile görüşmeleri vs. oluyor ve benim de bunları deneyimleme şansım olmuştu. Boşanma davalarındaki görüşmelere de girebildim, yani aslında dediğim gibi aile mahkemesi ve çocuk mahkemesi ile alakalı birçok şeyi staj sürecim boyunca deneyimlediğimi söyleyebilirim.

C: Adli Psikoloji alanında staj yaptığınız süreç boyunca ne gibi zorluklarla karşılaştınız? Bu alanda staj yapmanın avantajları ve dezavantajları sizce nelerdir? Siz bu alanı tavsiye eder misiniz?

R: Adli Psikoloji alanında staj yaparken aslında az önce de belirttiğim gibi mahkemede görev yapan psikologların yanında, onlardan rica ederek görüşmelere girebiliyoruz. Buradaki süreçlerin ne kadar sıkıntılı ve travmatik süreçler olduğunu göz önünde bulundurabiliriz. Tacize uğrayan çocuklar ya da aileleri tarafından şiddete uğrayan çocuklar olabiliyor. Söz konusu çocuk olunca da her durum çocuklar açısından daha da sıkıntılı bir hâle geliyor. Bunların hepsi onlar açısından travmatik durumlar olduğu için görüşmelere girmemiz ve görüşmelere katılmamız daha zor ve hatta bazı durumlarda da imkânsız olabiliyor. Biliyorsunuz bizim mesleğimize göre bu durum etik de olmuyor zaten. Görüşmelere ben de girmedim bu nedenle.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail